Welke rechten en plichten gelden er voor het leasen van een bedrijfswagen


Ben jij net trotse eigenaar van je eigen bedrijf en lease je een prachtige nieuwe bus zodat je direct goed bij je eerste klanten aankomt? Dan ben je hier natuurlijk ontzettend zuinig op. Iedere maand betaal je keurig een bepaald bedrag aan de leasemaatschappij en in ruil daarvoor heb je verder geen omkijken naar zaken zoals onderhoud, reparatie en tal van andere zaken die je tijdens de onderhandelingen hebt afgesproken. Nu kan het altijd een keer voorkomen dat je om wat voor reden dan ook een probleem krijgt met je bus en je een beroep moet doen op de leasemaatschappij. In de meeste gevallen zal dit geen probleem zijn en zullen ze je bus keurig repareren waar nodig. Toch is het wel goed om hier eens in te duiken, zodat je weet welke rechten en plichten er eigenlijk gelden voor het leasen van een bedrijfswagen.

Rechten als leaserijder


Lease je een auto? Dan is het wel prettig dat je weet welke rechten je hebt. Zo kan het bijvoorbeeld niet zo zijn dat je ineens met pech langs de weg staat en je zelf maar moet zien uit te zoeken hoe je thuis komt en hoe je auto of bedrijfswagen bij de garage komt. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een bedrijfswagen leasen bij een erkend bedrijf zoals Arval, zodat je in ieder geval zeker weet dat dit soort zaken goed geregeld zijn. Omdat er daarnaast nog een aantal andere belangrijke rechten zijn die jij als leaserijders hebt, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Recht op goed onderhoud van de auto


De leasemaatschappij neemt het volledige onderhoud voor zijn rekening, zodat jij ervan uit kunt gaan dat je auto aan alle wettelijke eisen voldoet. Dat houdt in dat de auto periodiek wordt gekeurd en daarnaast ook voor een kleine en grote beurt naar de garage gaat. Zo weet je in de basis zeker dat alles in orde is.

Recht op pechhulp


Stel dat je met je bedrijfswagen langs de snelweg staat, dan heb je recht op pechhulp. Daarbij is het wel belangrijk dat je even goed kijkt of dit om 24/7 pechhulp gaat of dat het alleen gaat om bepaalde tijden. Ook belangrijk is om te kijken hoe het zit als je in bijvoorbeeld Duitsland of Belgiƫ zit.

Plichten als leaserijder


Wanneer je een bedrijfswagen least, dan zijn er een aantal verplichtingen waaraan jij je moet houden. Logisch ook, want het voertuig is in de basis (nog) niet jouw eigendom. Daarom hebben we een aantal van deze plichten voor je op een rijtje gezet, zodat je een idee hebt van waar je allemaal rekening mee moet houden. Nu is het wel zo dat de meeste dingen vrij vanzelfsprekend zijn en je ook zal doen op het moment dat het wel je eigen auto is, maar toch denkt niet iedereen daar hetzelfde over.

Plicht om je aan je betaalverplichting te houden


Wanneer je een auto least, dan is het ook belangrijk dat je je aan je betaalverplichting houdt. Doe je dit namelijk niet, dan behoudt de leasemaatschappij zich het recht voor om de overeenkomst te ontbinden of juridische stappen te ondernemen, met alle gevolgen van dien.

Plicht tot het goed onderhouden van de bedrijfswagen


Als leaserijder is het verplicht om de bedrijfswagen volgens de voorschriften van de leasemaatschappij te onderhouden. Dat betekent dat je zelf de bandenspanning controleert en ook de auto op zijn tijd een keer door de wasstraat rijdt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je een stuk beter voor de dag komt, maar zorgt er ook voor dat de staat van de auto langer goed blijft.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie