Wat te doen na een aanrijding?


Een aanrijding kan een behoorlijk schokkende ervaring zijn, waarbij het soms moeilijk kan zijn om kalm te blijven. Je moet natuurlijk eerst jezelf in veiligheid brengen. Bel indien nodig de hulpdiensten en maak foto's van de situatie voor later bewijs. Als je samen met de andere betrokkenen een schadeformulier invult, laat dit dan ook ondertekenen. Als je ernstig gewond bent geraakt, moet je natuurlijk medische hulp zoeken. Daarna kun je beginnen met het juridische proces om schadevergoeding van de tegenpartij te eisen. Je schadevergoeding kan bestaan uit verschillende posten, zoals medische kosten, inkomensverlies, schade aan elektronica of je kleding of regenjassen en emotionele schade. Laten we het hier nog eens dieper op ingaan.

Breng jezelf in veiligheid


Na een ongeluk moet je jezelf altijd in veiligheid brengen. Dit wordt vaak vergeten in de hectiek van het moment. Mensen hebben de neiging om meteen de andere betrokkene te benaderen, zonder aan hun eigen veiligheid te denken. De schok van het ongeluk kan verlammend werken, waardoor men soms niet direct handelt. Bij ernstige schade of verwondingen moet je meteen 112 bellen voor medische hulp en politieassistentie. Regel ook dat de voertuigen geen gevaar vormen voor andere weggebruikers. Je kunt hiervoor ook een gevarendriehoek plaatsen. Als het veilig is, laat dan de voertuigen staan waar ze zijn na het ongeluk. Moet je de voertuigen verplaatsen? Maak dan eerst foto's van de situatie. Deze foto's zijn erg belangrijk om later de details van het ongeval te kunnen vaststellen en de schade af te handelen.

Bewijs verzamelen


Na een aanrijding moet je ook bewijs verzamelen, vooral als je zelf geen schuld hebt aan het ongeval en letselschade hebt opgelopen. Dit bewijs kan echt waardevol zijn om de andere partij aansprakelijk te stellen voor je schade. Maak daarom zoveel mogelijk foto's van de plaats van het ongeval, inclusief de voertuigen, verkeersborden, wegmarkeringen en eventuele slipsporen en brokstukken. Je kunt ook schade aan je kleding en poncho voor heren noteren. Noteer ook namen, telefoonnummers en adressen van eventuele getuigen, aangezien hun verklaringen van groot belang kunnen zijn bij de afwikkeling van de schade. Vul samen met de andere betrokken partij een schadeformulier in waarop je een volledige beschrijving geeft van de aanrijding, inclusief hoe het ongeval plaatsvond en de snelheid van de betrokken voertuigen.

Schakel politie in als dat nodig is


Na een aanrijding is het soms nodig om de politie erbij te halen, hoewel dat niet altijd verplicht is. Je moet vooral de politie bellen in situaties zoals: als het ongeval gebeurt met een buitenlands voertuig, de voertuigen niet meer kunnen rijden, er gewonden zijn, de andere partij is doorgereden na het ongeval, je bent aangereden door een onverzekerde auto, jullie het niet eens kunnen worden over hoe het ongeval gebeurde, of als er mogelijk drank of drugs in het spel was. Probeer discussies over wiens schuld het is te vermijden en blijf kalm. Beschrijf de situatie objectief op het schadeformulier. Als er meningsverschillen zijn, kan de politie helpen bemiddelen. Het regelen van de schade moet altijd via je verzekeraar gebeuren, niet door onderlinge afspraken met de tegenpartij.

Schakel hulp in


Heb je letsel opgelopen? Zoek dan direct medische hulp. Ga meteen naar een huisarts of de spoedeisende hulp en leg je verwondingen goed uit, zodat je snel de juiste behandeling krijgt. Veelvoorkomend letsel na een aanrijding kan bestaan uit whiplash, pijn in nek en schouders, en breuken of kneuzingen. Daarna is het belangrijk om schadevergoeding te claimen en juridische hulp in te schakelen om de zaak af te handelen. Als de andere partij verantwoordelijk is voor het ongeval, moet deze jouw letselschade vergoeden. Met een correct ingediende claim en een goed uitgevoerd juridisch proces krijg je de maximale schadevergoeding.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie