Waar mag wettelijk gezien een VPN voor worden gebruikt


Een VPN (Virtual Private Network) is een handige manier om zowel particulieren als voor bedrijven een extra laag beveiliging in te bouwen als het gaat om het gebruik van het internet. Zo zorgt een VPN ervoor dat je gegevens via een aparte server worden gevoerd, waardoor dus niet te herleiden is dat dit via jou komt. Nu is dit in de meeste gevallen natuurlijk geheel legaal. Sterker nog, het gebruik van een VPN wordt juist aangeraden als je bijvoorbeeld op een openbaar wifi netwerk zit en gevoelige informatie opzoekt of bekijkt. Toch zijn er ook mogelijkheden waarvoor je een VPN kunt gebruiken, die juridisch eigenlijk niet zijn toegestaan.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal


Een VPN kan worden gebruikt om je IP adres te verbergen tijdens het downloaden of uploaden van bestanden. Dit betekent natuurlijk niet dat het legaal is om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden en zelfs te delen met anderen. Het illegaal verspreiden van films, muziek, software of andere vormen van intellectueel eigendom blijft verboden, zowel met als zonder VPN. Het is belangrijk om altijd de wetten rondom auteursrechten na te leven en geen inbreuk te maken op de rechten van anderen. De eventuele boetes die hiermee gemoeid zijn, zijn namelijk niet mals. Zorg er dus voor dat je altijd weet wat je doet. Twijfel je over bijvoorbeeld het downloaden van een film of serie buiten de bekende streamingplatformen om? Dan is het verstandig hier even wat verder onderzoek naar te doen.

Streamen in het buitenland


Je kent het wel, je bent op vakantie en je wilt niets missen van je favoriete serie die je normaal netjes thuis op de bank via Netflix kijkt. Het kan zijn dat je in het buitenland geen toegang hebt tot deze content, simpelweg omdat er bepaalde contractuele afspraken zijn gemaakt. Het is dan heel verleidelijk om je adres met een VPN aan te passen naar Nederland, zodat je gewoon toegang hebt. Doe dit niet, want het is niet toegestaan. Netflix en ook andere streamingdiensten worden natuurlijk steeds slimmer. Het kan dus zijn, dat wanneer je wordt gepakt, je account wordt opgeschort of nog erger, je een flinke boete krijgt. Je kunt dus beter twee keer nadenken voordat je daadwerkelijk in het buitenland gaat streamen via een VPN.

Let op bij de keuze van een VPN


Het kiezen van de juiste VPN is helemaal niet lastig. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat er wel verschillen zijn. Lees daarom verschillende VPN reviews zodat je precies weet wat de sterke- en ook zwakke punten van een bepaalde aanbieder zijn. Het kan namelijk zijn dat je met een gratis account een bepaalde limiet hebt aan data, terwijl dit bij een ander niet zo hoeft te zijn. Ook kan het zijn dat je voor buiten de EU meer betaalt, waardoor je beter een andere keuze kunt maken. Omdat dit dus per situatie ander kan zijn, is het aan te raden je hier goed in te verdiepen en dus niet zomaar te kiezen voor een VPN omdat deze gratis of de goedkoopste is.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie