Juridisch goed om te weten bij zakelijk leasen van een auto


Wanneer je ondernemer bent, kan het zakelijk leasen van een auto vele voordelen bieden. Allereerst heb je als voordeel dat je niet ineens een enorm bedrag hoeft uit te geven, waardoor je dit geld kunt investeren in de verdere groei van je onderneming. Daarbij komt natuurlijk ook dat het voor een bedrijf met personeel in de buitendienst een stuk minder risico is op het moment dat je als werkgever kiest voor een in eerste instantie short lease. Mocht blijken dat de klik er toch niet is, dan zit je niet in je maag met een langdurig leasecontract of een auto die je hebt aangeschaft. Kortom, voordelen genoeg dus! Maar hoe zit het eigenlijk met het leasen van een auto op juridisch vlak, wat zijn je rechten en ook plichten?

Verschillende vormen van leasen


Zakelijk leasen van een auto kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor financial lease, operational lease en ook private lease. Nu zien we dat er vaak op zakelijk vlak vooral wordt gekozen voor private lease door kleine ondernemers en zzp’ers. Grote bedrijven kiezen logischerwijs vaak voor financial of operational lease. Als zzp’er is één van de zaken waar je op moet letten als je een bedrijf wilt starten, uiteraard de kosten. Zolang het niet nodig is een auto of bedrijfsbus aan te schaffen, is het raadzaam dit ook niet te doen. Deze uitgaven kun je natuurlijk beter investeren in de groei van je bedrijf. Mocht dan blijken dat je op lange termijn alsnog een bedrijfsbus of auto nodig hebt, dan behoort leasen natuurlijk altijd nog tot de mogelijkheden. Het verschil tussen financial lease en operational lease zit hem vooral in het onderhoud. Bij financial lease ben je hier zelf voor verantwoordelijk en bij operational zit dit bij de prijs is. Alleen het tanken of eventueel laden van de auto komt hier dan nog bovenop.

Wat zijn je rechten


Bij het leasen van een auto ga je een bepaalde verplichting aan. Je sluit tenslotte een contract af voor een periode van vaak enkele maanden of zelfs jaren. Kies je voor een shortlease, dan kan dit vaak tot een jaar. Los van het feit welk contract je afsluit, heb je natuurlijk bepaalde rechten. Eén van deze rechten is dat je bij een operational lease ook volledig wordt ontlast als het gaat om het onderhoud van de auto, de verzekering en eventuele andere kosten. Kosten voor tanken en laden vallen hier uiteraard buiten en kunnen in overleg met de werkgever, in het geval je in loondienst bent, anders worden verrekend. Vaak zien we dat er een tank- of laadpas wordt verstrekt.

Wat zijn je plichten


Naast de rechten die je hebt, heb je natuurlijk ook plichten. Eén van de belangrijkste verplichtingen is het netjes en ook tijdig voldoende van de afgesproken betalingen. Daarnaast ben je ook verplicht je voertuig te verzekeren in het geval van een private lease of financial lease. Nu is dit niet alleen een verplichting vanuit de leasemaatschappij, maar uiteraard ook vanuit de Nederlandse overheid. Dus overweeg je een auto te gaan leasen, kijk dan goed welke rechten en ook plichten hierbij komen kijken, zodat je op basis daarvan een weloverwogen keuze kunt maken.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie