Hoe krijg ik mijn schade vergoed na een bedrijfsongeval?


Een bedrijfsongeval brengt vaak veel onzekerheden met zich mee. U weet dat u mogelijk recht heeft op schadevergoeding. Deze vergoeding wilt u claimen, maar dit wilt u wel op een goede manier aanpakken. U wilt de relatie met uw werkgever goed houden. In dit artikel leest u hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval?


U heeft in de meeste gevallen recht op schadevergoeding na een bedrijfsongeval. Iedere werkgever heeft een zeer strenge zorgplicht voor zijn medewerkers. Uw werkgever moet voor een veilige en gezonde werkomgeving zorgen door bijvoorbeeld:
  • Duidelijke instructies te geven over de werkzaamheden
  • Te waarschuwen voor alle mogelijke gevaren op de werkvloer
  • Beschermingsmiddelen aan te reiken zoals een helm en schoenen met stalen neuzen
  • De machines waarmee u werkt regelmatig te laten controleren en onderhouden
  • Toezicht te houden op de werkzaamheden


Toezicht te houden op de werkzaamheden


Uw werkgever moet altijd toezicht houden op de werkzaamheden of dit door iemand laten doen, omdat iedere werknemer na een tijdje op de automatische piloot gaat werken. Stel dat u met gevaarlijke machines werkt. U bent even in gedachten verzonken en raakt met uw hand in de machine vastgekneld. Helaas kan dit iedereen overkomen. Daarom moet uw werkgever dit proberen te voorkomen door toezicht te houden op de werkzaamheden. Als het dan toch misgaat, moet uw werkgever een ongevallenverzekering hebben afgesloten die uw letselschade kan vergoeden. Uw werkgever moet zich namelijk als een goede werkgever gedragen volgens de wet. Een ongevallenverzekering voor bedrijfsongevallen valt hieronder.

Fout van een collega


U heeft kunnen lezen dat een werkgever vrijwel altijd aansprakelijk is te stellen voor een bedrijfsongeval. Dit is zelfs het geval wanneer het ongeval door een van uw collega’s is veroorzaakt. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een collega die:
  • U per ongeluk aanrijdt met een heftruck
  • De voorraad niet goed heeft opgeborgen in het magazijn waardoor een product losraakt en op uw hoofd valt
Uw werkgever is ook voor dit soort ongevallen aansprakelijk te stellen, omdat u en uw collega’s tijdens werktijd onder leiding staan van uw werkgever. Uw werkgever is daarom ook verantwoordelijk voor de fouten van een collega.

Ieder type dienstverband


Sommige werknemers denken dat ze geen recht hebben op schadevergoeding, omdat ze bijvoorbeeld op oproepbasis werken of stage lopen bij het bedrijf waar ze gewond zijn geraakt. Dit klopt alleen niet. Uw type dienstverband heeft geen invloed op uw recht op schadevergoeding. U kunt dus in de meeste gevallen uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade.

Hoe kan ik mijn schade claimen na een bedrijfsongeval?


De theorie is duidelijk, maar het claimen van schadevergoeding is niet makkelijk. Bovendien vinden werknemers het vaak moeilijk om schadevergoeding te moeten claimen bij hun werkgever. Slachtoffers zijn soms bang om hun baan te verliezen. Dat is een begrijpelijke gedachte, maar dat hoort niet zo te zijn. Schadevergoeding claimen, klinkt alsof het hun werkgever veel geld gaat kosten. Toch zijn de meeste werkgevers hier goed op voorbereid met een ongevallenverzekering. Een goede werkgever zal uw schade ook willen vergoeden.

Het is wel raadzaam om juridische hulp in te schakelen na een bedrijfsongeval. De emoties kunnen hoog oplopen als u met de verzekeraar van uw werkgever in discussie moet gaan over het ongeluk en de gevolgen daarvan. Een ervaren jurist weet hoe belangrijk het is dat de relatie tussen u en uw werkgever goed blijft. Zelfs als u niet meer aan het werk gaat, omdat u blijvend letsel heeft opgelopen, is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. U krijgt dan met complexe schadeposten te maken, waaronder het verlies aan inkomsten en economische kwetsbaarheid, die u het beste kunt laten berekenen door een ervaren jurist.

U kunt hiervoor terecht bij letselschadebureau JBL&G. U krijgt hier een persoonlijke jurist toegewezen die alles voor u regelt. Dit is bovendien volledig gratis voor u, omdat de verzekeraar van uw werkgever ook de buitengerechtelijke kosten moet vergoeden.

Snel uitspraken zoeken en filteren

> per rechtsgebied > op datum > op instantie